søndag 10. februar 2013

Nyttårsdag på kinesisk


I dag feirer kinesere, vietnamesere, koreanere og mongoler sitt nyttår. Kinesisk nyttår er fargerikt og støyende. Mest mulg av farger og støy.
For lenge siden mente man at  snikende farer fra underverdenen ikke kunne fjernes uten høylydt bråk. Disse snikende farene var svært aktive spesielle tider av året, for eksempel ved årskiftet og høytidsdager. For å få mest mulig bråk utviklet man fyrverkeri til kunstart der både farger og lyd smeller. Natten mellom nyttårsaften og første nyttårsdag er det mye av av både smell og bråk.
Tidlig på nittitallet bodde vi i Vietnam noen år, i Ho Chi Minh byen Saigon. Nyttårsfeiringen var en stor sak, både med pynting rundt husene, med mat  og med fest, og masse fyrverkeri.
Ett år ble hele nyttårsfeiringen truet. Fyrverkeriene hadde forårsaket så mange branner, ødelagte øyner og hender at myndighetene fant ut de måtte gjøre noe. Og hva gjorde de? Fyrverkeri ble forbudt. Folk følte det som en stor ulykke ble  påført dem. Forfedrenes tradisjoner sto i fare. Men vips, som vietnameserne alltid gjør, så hadde noen funnet på noe nytt. Plutselig kunne vi kjøpe lydbånd med den riktige fyrverkerilyden på. Selvfølgelig var dette e tam erstatning for det virkelige fyrverkeriet, men lydbåndene solgte godt.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar