mandag 31. mai 2010

STALIN-SNE

For tiden er Moskva oversnedd med Stalin-sne. Folk klør seg i nese og hår mens de hvite skyene synes uendelige. Tadsjekstanere som holder byen ren, koster og koster, men til ingen nytte. Dette er jo ikke vanlig sne, men frø fra poppeltrær, og dette er frø iført flyveull, og det er dette som ser ut som sne i gater og smau. Navnet Stalin-sne fikk de fordi Stalin like etter frigjøringen i 1945 utstedte en forordning om at alle måtte delta i å få trær til byen. Under krigen var alt gått med til oppvarming og koking, så byen var praktisk talt tom for grønt.
Stalin forhørte seg med biologer om hvilke trær som ville vokse raskest. Svaret var poppel. Så han fikk fatt i små planter. Folk kom og fikk med seg planter og beskjed om å plante alle steder, mulige og umiulige. Det kom også andre sorter trær og trær og busker beregnet på matauk.  Men altså den hurtigvoksende poppel. Det er den som gir stalin-sneen, som er til sjenanse hvis man har allergiske tendenser, og til irritasjon for oss andre, men bare på denne tiden av året.
Men byen ble beplantet, så trær finnes på "mulige og umulige steder". Og Moskva er forbausende grønn til å være så mye by som det er, og kanskje er det trærne på umulige steder som gir byen den mykheten og grønne frodigheten som stadig blir lagt merke til av besøkende

1 kommentar:

  1. Ja, Moskva er en veldig vakker by.. Pussig nok i forhold til størrelsen. Og vakre parkområder, som er velholdt og rene.. Kanskje noe til ettertanke for oss nordmenn?

    SvarSlett